, ,

Het clubgevoel van de
Utrechtse Rugby Club

urc-1-zuidspelers

2012_Nederland- Utrecht

Belangrijk voor de Utrechtse Rugby Club (URC) was dat hun clubgebouw zou bijdragen aan het clubgevoel. Het clubgevoel staat voor traditie, saamhorigheid en gezelligheid. De clubleden wilden ‘geen anonieme doos’ of een saaie kantine, maar een robuust en stoer gebouw met een warme en natuurlijke uitstraling. Zij wilden een goede aansluiting een goed uitzicht op het veld. Dit heeft geresulteerd in een clubgebouw, dat zich aan een dijklichaam heeft verankerd op de lijn van de middenstip. Via het dijklichaam loopt het wedstrijdveld vloeiend over in het terras op de verdieping in de clubruimte. Dijklichaam en terras vormen de tribune.

Remake heeft met het ontwerp daarbij de eisen die werden gesteld door de supervisor van de gemeente, ‘De Zwarte Hond’, vertaald naar een markant, stoer en eigentijds clubhuis. De clubleden hebben kunnen deelnemen aan ontwerpworkshops en zo zeggenschap gekregen in het gebruik, de sfeer en de uitstraling van hun nieuwe clubhuis. Voor het interieur is er zoveel mogelijk hergebruikt. De bar komt uit het oude clubhuis en voor de wanden is het steigerhout van de aannemer toegepast. De clubruimte is het hart van de club. Hier komt de club samen na afloop van de rugbywedstrijd voor het minstens zo belangrijke, sociale deel van de sport.