,

Sybolt van Ravesteyn Revisited

voorgevel kopie

2012_Nederland, Utrecht

De tweede verdieping van dit Rijksmonument aan de Oudegracht was tot 1907 een zolderverdieping met een mansardekap. Die is toen vervangen voor een verdieping met een plat dak . In 1918 is de voorgevel vervangen en zijn de kenmerkende erker en pilasters toegevoegd. Het bestaande interieur is aangebracht in de tweede helft van de jaren twintig en wordt toegeschreven aan Sybolt van Ravesteyn, bekend van de Rotterdamse Diergaarde ‘Blijdorp’ en het voormalige centraal station in Utrecht. Het werk van Van Ravesteyn wordt gekenmerkt door gebogen lijnen. Onze opdracht was op dit gebouw een verdieping te realiseren. In overleg met monumentenzorg is besloten om hiervoor de mansardekapĀ  te gebruiken. Om de verbindingstrap te realiseren moest worden ingegrepen in het historische interieur. We hebben daarvoor een trapĀ  ontworpen die verwijst naar de rondingen in het ontwerp van Van Ravesteyn, maar die door zijn lichte constructie en kleur in datzelfde interieur opgaat. Het beeld van het interieur wordt zo niet verstoort en de mansardekap op de voorgevel aan de Oudegracht maakt die nog markanter maar voegt zich toch geruisloos in het beschermde stadsgezicht.