, ,

Een kunsthotel
voor Mary K.

IMG_3765

2011_Nederland-Utrecht

Marijke Koks wilde een hotel dat past bij haar persoonlijkheid. Daarvoor heeft zij het pand aan de Oudegracht 25 aangekocht. Dit gemeentelijk monument stamt uit de 18e eeuw en had een kantoorbestemming. De opgave was het pand te herbestemmen en te transformeren tot hotel. Daarbij moesten wij het monumentale karakter van het gebouw combineren met het hotelconcept van Marijke. Zij wilde een milieuvriendelijk kunsthotel. Er is daarom milieubewust gewerkt  met duurzame en milieuvriendelijke materialen. In het gebouw zijn daarnaast de nieuwste technische innovaties toegepast voor klimaatbeheersing en comfort. Het Mary K. hotel verwierf daarmee de Green Key, het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche, die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid.

Het interieur was deels verwoest en de nieuwe aankleding was volledig gedateerd.

Die hebben wij verwijderd, evenals een aanbouw, een kluis en de ‘vernieuwde’ achtergevel. Originele gebouwdelen en ornamenten zijn opgenomen in het nieuwe interieur.
Oude balklagen zijn in het zicht gebracht, en wijnschappen uit de 19e eeuw zijn aangewend als display voor kunstwerken. Nieuwe ornamenten zijn afgeleid van bestaande ornamenten, maar op een eigentijds toegepast. Hierdoor wordt de historie van het pand weer beleefd. Er is een nieuw trappenhuis gecreëerd met natuurlijke lichtinval vanaf de zolder tot in de kelder. Deze algemene ruimten zijn daardoor met vloer- en lichtopeningen maar ook door de inrichting ruimtelijk met elkaar verbonden. De eigenaresse heeft met hulp van ontwerpbureau de Bank op eigen wijze de inrichting aangebracht met hergebruikte meubelen, wandschilderingen, gadgets, kunstwerken en lichtobjecten. Door een integratie van monumentaliteit en informaliteit is een bijzonder rijk geschakeerd hotelconcept gerealiseerd dat een aanwinst is voor Utrecht.

 

badge
-50
IMG_3779
44
19
-14
-4